Joma Rampton Road_02.jpg
Joma Rampton Road_12.jpg

Clive and Jeanne had always wanted to build their own home. They also wanted to stay in the village they have lived in for so long.

 

With available sites limited, they began to investigate the possibility of building in their garden. With the help of Jonny they realised their garden had the potential to provide everything they wanted in their new home.

 

However, even after a prolonged period of consultation with the local authority, planning permission was refused. This presented them with two options, find another site, or challenge the local authority’s decision. Fortunately, Clive and Jeanne had faith in the design, and the decision was overturned on appeal.

The resulting house is a 3 bedroom, low energy home built using super insulated masonry cavity walls. The detailed design was optimised to reduce thermal bridging and to keep the building air tight.

Joma Rampton Road_07.jpg

The entrance colonnade of douglas fir twin-columns leads to the bespoke front door. On entering the house you are presented with a linear view through a 4m high frameless window into the rear garden and orchard beyond. This axis connects the open plan kitchen, dining and living space with a wood burning stove at its heart providing Clive and Jeanne with the impressive entertaining space they desired.

 

A full height storage wall has been incorporated to de-clutter the rest of the house. The guest rooms are located on the ground floor of the black box with the master suite above. This impressive room features a sloping ceiling and large picture window to make the most of the views over the orchard to the rear.

Joma Rampton Road_15.jpg
Joma Rampton Road_16.jpg
Joma Rampton Road_34.jpg

"We have no hesitation in recommending Jonny. Having lived in our present house for 39 years we felt the time was right to downsize, but where to? Answer the back garden! Having only owned 2 houses in 40 years of marriage we had no idea about how you go about designing and building a new house all we knew was that we wanted a bespoke modern house, a  complete change to our present house which was built in 1915.

 

Jonny and the team helped with every aspect design, liaising with local planning officers ,guiding us through an appeal when the local council rejected our plans and liaising with the builder.

 

They visited the sight regularly and we had monthly meetings with them and the builder. Jonny checked all the finances thus taking the pressure and stress off us. We are delighted with our new house as hopefully they are”

Clive & Jeanne (Clients)

Joma Rampton Road_09.jpg

Project Details

Location: Willingham, Cambridgshire
Completion date: July 2016
Contract Value: £400k


Design Team

Architect: Jonny Marrion of Studio Hearth

Structural Engineer: Structural Engineers Cambridge Ltd

Build Team

Main Contractor: PD Build Ltd

Fixed Furniture: Faben Joinery Ltd

Photography: Adam Carter Photography

Scotty%20sketch_edited.jpg
Joma Rampton Road_30.jpg
Joma Rampton Road_21.jpg

All photography © Adam Carter Photography